В Тунис са арестувани двама заподозрени за убийството през 2016 г. на експерта по дронове на Хамас Мохамед Зауахри. Идентифицирани са двама босненски граждани Алберт Сарак и Ален Камеди, съобщава Times of Israel.

Хамас обвинява Мосад за убийството на Зауахри, централна фигура и описван като нарече пионер в развитието на безпилотните летателни апарати от Хамас. Вътрешното министерство на Тунис коментира, че двамата заподозрени са влезли в Тунис през пристанище на 8 декември 2016 г., седмица преди убийството, като коментирали, че са представители на туристически компании.

Длъжностните лица твърдят, че двамата са планирали убийството в продължение на 18 месеца и са използвали тунизийски граждани в операцията. Последните твърдения следват съобщението на тунизийските власти от май, че са арестували заподозрян в убийството, който според арабски медии е задържан в Хърватия на 13 март.

Агенти на Мосад с босненски паспорти убили палестински експерт в Тунис

Агенти на Мосад с босненски паспорти убили палестински експерт в Тунис

Предполага се, че убийството на Мохамед Зауахри е заради участието му в производството на дронове

Не е ясно какъв е последната информация относно твърдението, изразено от много арабски медии, че Израел стои зад убийството. Няма информация за връзка между босненските заподозрени и Мосад.

Малко след убийството високопоставен служител на Хамас Мушир ал-Масри коментира, че "ционисткият враг" е единствената страна, която вероятно ще се възползва от убийството на Зауахри и че Мосад има дълга история в убийството на експерти способни в разработване на военни технологии, особено тези, свързани с разработването на дронове.

Израел не иска такива възможности да достигат до палестинските организации в Газа, обяснява Масри. Хамас обвинява Израел и за убийството на 35-годишния ракетен инженер Фади ал-Батс в Малайзия. Известен тунизийски журналист коментира тогава, че Мосад са следили Зауахри и са отговорни за убийството му.

Израелският телевизионен Канал 2 съобщават, че ученият е получавал смъртни заплахи поради палестинските си терористични връзки.

Медията цитира и тунизийските власти, които заявяват, че разследването на убийството към момента не предполага свързаност с чуждестранна разузнавателна агенция.

Мосад не винаги харесва високите технологии, понякога са враг на шпионина

Мосад не винаги харесва високите технологии, понякога са враг на шпионина

Шефът им Йосиф Коен похвали Тръмп за Иран и Йерусалим