В Тунис избират президент. Над 7 милиона избираеми ще гласуват.

Гражданите на Тунис трябва да изберат държавен глава от двама кандидати. Каис ас Саид, професор по конституционно право и бившият затворник и медиен магнат Набил ал Каруи. И двамата в своите програми заявиха необходимостта от решаване на социални проблеми и борба с бедността и безработицата.

Каис ас Саид във втория тур е подкрепен от умерената ислямска партия Ал Нахда, а Ал Каруи, малко преди изборите, създаде своя собствена партия "Сърцето на Тунис".

Ислямисти водят на вота в Тунис

Ислямисти водят на вота в Тунис

Несистемни политици печелят популярност

Предсрочни президентски избори в Тунис бяха свикани след смъртта на 25 юли на 92-годишния Ал-Баджи Гайид ал Себси. Първоначално гласуването беше насрочено за 17 ноември.

На 92 г. почина президентът на Тунис

На 92 г. почина президентът на Тунис

Бежи Каид Есебси заемаше поста на президент от 2014 г.

Първият тур се проведе на 15 септември, никой от кандидатите не постигна абсолютно мнозинство. Саид премина на втория тур и спечели 18,4% от гласовете и беше в затвора Ал Каруи до 9 октомври с 15,58%. Основната изненада беше загубата на кандидати от властта - министър-председателя Юсеф ал-Шахед и министъра на отбраната Абдел Карим ал-Збиди, както и сравнително слабият резултат на представителя на влиятелната ислямистка партия Ан-Нада Абделфата Муру.

Президентската предизборна битка в Тунис се усложнява

Президентската предизборна битка в Тунис се усложнява

Въпреки ареста медийният магнат Набил Каруи не се отказва

Окончателните резултати от втория тур на изборите трябва да бъдат обявени от главната избирателна комисия до 21 октомври.

Президентът в Тунис се избира за петгодишен мандат.