Властите в Тунис отхвърлиха предложението на италианското правителство за изпращане на  полицаи в страната, за да бъде овладяна нелегалната имиграция, съобщи АФП.

Припомняме, вчера италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони заяви, че ще отправи конкретни искания към правителството на Тунис, тъй като системата за контрол на емигрантите в страната е „развалена.". Малко преди това правителството на Силвио Берлускони обяви режим на хуманитарна катастрофа заради наплива на хиляди бежанци от Тунис, принудени да напуснат страната след т. нар. "жасминова революция" през януари.

Днес говорител на тунизийското правителство определи исканията на Италия за „неприемливи". Тайеб Бакуш беше категоричен, че народът на Тунис отхвърля идеята за разполагането на чуждестранни части на територията на африканската страна. Той подчерта, че контролът върху туниското крайбрежие е изцяло в компетенциите на националните власти.

Реакцията на италианските власти по повод казаното от говорителя на тунизийското правителство не закъсня.

Роберто Марини посочи, че не е изненадан от позицията на властите в Тунис и подчерта, че тя разкрива фашистки възгледи на министъра, от който са направени.