Квартетът за национален диалог за Тунис получи Нобеловата награда за мир на церемония в Осло днес, предадоха световните информационни агенции. Тя му бе присъдена през октомври за усилията им през 2013 година за мирното предаване на властта, след Жасминовата революция през 2011 година в страната. 

В реч по повода Хусин Абаси, един от четиримата наградени, говори за заплахата от тероризма, която не засяга само тази страна, а е глобален проблем и изисква глобален отговор. Той призова международната общност да пложи усилия за справянето с този общ за всички проблем и осъди последните терористични атаки в Тунис, Париж, Шарм ел Шейх и Бамако. 

Агенциите отбелязват, че въпреки успехите на Квартета, ситуацията в Тунис и днес остава напрегната. Подобно е положението и в региона. 

На церемонията бяха връчени и нобеловите награди за медицина, физика, химия, икономика и литература, чиито носители също бяха обявени по-рано. 

Нобела за медицина получиха ирландецът Уилям Кембъл, който спечели наградата съвместно с японеца Сатоши Омура за открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от паразити нематоди и китайката Юю Ту, открила Artemisinin, лекарство, което значително намалява смъртността при пациенти, заболели от малария. 

Нобеловата награда за физика за 2015 година бе спечелена съвместно на японеца Такаки Каджита и канадеца Артър Макдоналд. Те са удостоени с наградата „за откриването на неутринни осцилации, които показват, че неутрините имат маса".

Беларуската писателка Светлана Алексиевич взе наградата за литература. 

96 пъти е връчвана Нобеловата награда за мир между 1901 и 2015 година. 16 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.