Дейността по охраната и опазването на сигурността по турските граници се прехвърля от Турските въоръжени сили на Главната дирекция за гранична охрана към Министерството на вътрешните работи съгласно изискванията за евроинтеграция с ЕС. Това предвижда нов проектозакон, пишат турски медии.

 Така пълномощието за охрана на границата ще бъде предадено от военните на цивилна структура. Тя ще отговаря също и за охраната на морските граници на страната.

 Съгласно новия проектозакон охраната на границите с България и Гърция трябва да бъде предадена на Главната дирекция за охрана на границите до 2015 година. На границите с Грузия, Армения и Азербайджан до 2017 година, а на границата със Сирия до 2018 година. Границите с Ирак и Иран ще бъдат предадени за охрана на тази институция по-късно във времето.

 Ще се променят и ранговете на лицата, които ще изпълняват службата по гранична охрана. Предвижда се граничните служители да бъдат разделени в три категории.

Служителите по гранична охрана ще се обучават в полицейските академии и ще получават специализирана подготовка. Съгласно новия закон те ще получават право да подслушват съмнителни обекти за определен срок и при определени условия.