Заместник-министърът на външните работи на Турция Явуз Селим Киран критикува Гърция и Европейския съюз заради ситуацията на границата на Еврос, стигайки до сравняване на отношение към мигрантите, които искат да преминат границата, с условията в нацистките лагери на смъртта в "Аушвиц", съобщава "Катимерини".

"Тези снимки не са от Аушвиц, а от Пазаркуле (турската страна на граничния пункт)", заяви Киран в "Туитър", който съдържаше предполагаеми снимки на мъже на турска земя, след като са изпратени обратно от гръцките сили за сигурност.

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

"Освободете се от това бреме"

"Гърция взема парите, телефоните, личните карти и дрехите на невинни мигранти, които преминават границата, и ги изпраща обратно", обяснява Киран.

"Европа и светът се правят на щрауси", допълва той, като посочва гръцкия външен министър Никос Дендиас, Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Гърция отрича обвиненията, описвайки ги като турска пропаганда.

Междувременно гръцките власти заявиха, че са попречили на 1646 души да влязат в Гърция между неделя сутринта и понеделник сутринта.

Балканският маршрут: Крехко спокойствие на българския фронт

Балканският маршрут: Крехко спокойствие на българския фронт

"Подчинено положение спрямо Турция е риск, когато става въпрос за безскрупулен политик като Ердоган"

Двама мъже, един египтянин и един мароканец са арестувани, съобщиха властите.

Десетки хиляди мигранти се опитват да преминат в Гърция, след като Турция заяви на 28 февруари, че вече няма да се опитва да ги задържи на своя територия - според правилата на споразумението от 2016 г. между Анкара и Европейския съюз.

В неделя турският президент Реджеп Ердоган призова Гърция да "отвори вратите си" за бежанци.

Неоосманският проект на Ердоган за завладяването на Европа

Неоосманският проект на Ердоган за завладяването на Европа

Страните от Европейския съюз трябва повече от всякога да приемат сериозно турската заплаха, предупреждава политологът Александър дел Вал в коментар за френското списание Valeurs Actuelles