Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да "отвори портите" за мигрантите.

"Хей Гърция! Призовавам ви... отворете портите и вие и се освободете от това бреме. Нека отидат в други европейски страни", настоя Ердоган по време на излъчвана по телевизията реч в Истанбул.

Турция започва да спира мигрантите да се добират до Гърция по море

Турция започва да спира мигрантите да се добират до Гърция по море

Нови сблъсъци на сухопътната граница между Турция и Гърция

Той добави, че ще е на посещение в Белгия в понеделник за преговори с Европейския съюз.

"Надявам се да се върна от Белгия с различни резултати", отбеляза Ердоган.

Турската брегова охрана заяви вчера, че Ердоган е наредил да блокират бежанците да преминават морската граница с Гърция поради заплаха за тяхната сигурност.

Положението с мигрантите на гръцко-турската граница ескалира в края на февруари, след като Анкара обяви, че е отворила границата си с Европейския съюз за мигранти и бежанци след неотдавнашното изостряне на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Скоро след това хиляди мигранти се втурнаха към границата на Турция с Гърция и България, за да се опитат да влязат в Европа.

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Трябвало да бъде преразгледано

Според Турция една от причините за отваряне на границите ѝ към ЕС е липсата на финансова помощ от Общността за справяне с потока от мигранти. Съгласно споразумението от 2016 г. между двете страни, Анкара обеща да ограничи потока на мигранти към ЕС, докато Брюксел обеща да предостави средства за подпомагане на Турция да се грижи за бежанците.

В четвъртък Ердоган и руският му колега Владимир Путин се договориха за прекратяване на огъня в Идлиб. Двете страни също така се споразумяха да създадат защитен коридор на шест километра северно и южно от магистрала М4 в Сирия, която свързва провинциите Латакия и Алепо.

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Външните министри приеха декларация след извънредна среща за обсъждане на кризата в Идлиб и ситуацията на външните граници на ЕС с Турция