Турската прокуратура предаде на съда случая с убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара. Повдигнати са обвинения срещу 28 заподозрени, включително Фетулах Гюлен, съобщава "Анадолу", цитирани то "РИА Новости".

По-рано обвинението, подготвено от прокурора е представено за одобрение от Републиканската прокуратура на Анкара. В него се посочва, че покушението срещу дипломата е организирано от организацията на Гюлен - ФЕТО, която Анкара обвинява и за опит за преврат през юли 2016 г. В документа се отбелязва, че убийството на е провокация, насочена към влошаване на турско-руските отношения.

В допълнение към Гюлен обвинението включва имената на Шериф Али Текелан, Емрула Усулу, Шахин Соют, Хайредин Айдинбаш, Мустафа Тимур Озкан и други. Те са обвинени в нарушаване на конституционния ред, участие в терористична организация и планиране на убийства с цел терор.

Руският дипломат беше застрелян на 19 декември 2016 г. при откриването на фотоизложбата "Русия от Калининград до Камчатка през очите на пътешественик". Покушението бе извършена от полицейския сътрудник Мевлют Алтинташ, който беше ликвидиран от силите за сигурност.

Турската полиция арестува евентуалния организатор на убийството на Андрей Карлов

Турската полиция арестува евентуалния организатор на убийството на Андрей Карлов

Мъжът е освободен