Турската полиция арестува мъж, който би могъл да играе ключова роля в организирането на убийството на руския посланик Андрей Карлов, съобщи РИА Новости, позовавайки се на вестник Sabah.

От полицията съобщават само инициалите на мъжа - В.К.А.

По информация на източник на изданието, заподозреният влиза в организацията на опозиционния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен (FETO) и за това е уволнен от държавна работа.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

Мъжът е бил арестуван за известно време, но след това е освободен. Отбелязва се, че арестуваният е ползвал програмата ByLock. С нейна помощ, според турските власти, членовете на FETO обменят зашифровани съобщения.

По-рано по подозрение в съпричастност към убийството на руския дипломат в Турция задържаха петима души - трима бивши полицаи, директор на издателство Guru Medya Хайреддин Айдинбаша и организаторът на фотоизложбата, на която бе убит посланикът Мустафа Тимур Озкан.

В Турция арестуваха рускиня за убийството на руския посланик

В Турция арестуваха рускиня за убийството на руския посланик

33-годишната Екатерина се свързала по телефона с убиеца

Карлов бе застрелян на 19 декември 2016 г. в Центъра за съвременно изкуство в Анкара. Дипломатът бе нападнат, когато произнасяше слово за откриване на изложбата "Русия през очите на пътешественика: от Калининград до Камчатка". Престъплението бе извършено от сътрудник на полицията Мевлют Алтинташ, който бе ликвидиран.

Почти веднага турските власти заявиха, че убийството е било планирано. Турските политици и медиите заподозряха в неговото организиране Гюлен, който се намира в САЩ. Самият проповедник публично осъди това престъпление, назовавайки го "ужасен терористичен акт".