Турски съд отхвърли жалбата на фондация "Уикимедия" срещу продължилата почти седмица блокада на достъпа до онлайн енциклопедията "Уикипедия" в Турция. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на информация от местни медии.

Първоинстанционният съд в Анкара отхвърли жалбата, подадена по-рано тази седмица от фондация "Уикимедия", която притежава домейна за "Уикипедия", съобщи Анадолската агенция.

"Уикипедия" опитва да премахне забраната в Турция

"Уикипедия" опитва да премахне забраната в Турция

Достъпът в страната бе спрян по-рано

Забраната бе наложена в събота от Съвета за информационни технологии и комуникации и остана в сила, след като бе подкрепена от съдебно решение по-рано тази седмица.

Турски официални лица обявиха, че забраната е била необходима, тъй като "Уикипедия" не е премахнала от страниците си съдържание, което се смята за невярно и което свързва Турция с терористични групи.

Турските власти блокираха Уикипедия

Турските власти блокираха Уикипедия

Без да посочват причина

Действието предизвика възмущение сред активистите за свобода на информацията, които обвиняват Турция в редовно налагане на забрани на сайтове и социални медии.

Също така има въпроси защо Турция е наложила забрана за целия сайт на всички езици, след като възраженията й са свързани само с две страници в английската версия.