Турски военен патрулен катер е произвел изстрели в гръцки териториални води в югоизточната част на Егейско море. Това обявиха гръцките военни, квалифицирайки инцидента като "сериозен", съобщава "Франс прес".

Патрулният катер напуснал района край бреговете на гръцкия остров Фармакос, след като гръцка фрегата се намесила, изпращайки предупреждения, уточнил военен източник пред "Франс прес", пожелал анонимност.

"Това е сериозен, качествено различен инцидент" според гърците, като гръцкият военен го осъдил, посочвайки, че това са повтарящи се турски нарушения на нейните суверенни територии в Егейско море.

Гръцките военноморски сили остават в състояние на "засилено наблюдение" след инцидента.

Според източника Турция е предупредила в четвъртък вечерта, че ще проведе маневри в района, които са били отхвърлени от Гърция, защото те включват зона в гръцки води.

В края на януари на фона на засиленото напрежение между двете съседни страни, гръцки и турски военни кораби за кратко влязоха в конфронтация близо до група спорни гръцки острови в Егейско море.

Разположени съвсем близо до турското крайбрежие и Анкара, която има териториални претенции към тях, необитаемите скалисти островчета Имия са историческа точка на възпламеняване в дългогодишния спор между двете страни.

Този инцидент дойде, след като Върховният съд на Гърция блокира екстрадирането на осем бивши турски военни, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година.

Турция разкритикува решението на съда като "политическо" и заплаши да се откаже от споразумението за реадмисия, съгласно което Турция приема обратно мигрантите, които нелегално се добират до Гърция.