Турски съд остави в ареста трима журналисти, които бяха арестувани заради подозрение, че са участвали в заговор за свалянето на ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган. Правозащитници видяха в решението удар срещу свободата на словото.

АП припомня, че къщите на Сьонер Ялчън, собственик на опозиционния уебсайт Oda TV и двама негови колеги бяха щурмувани от полицията, след като медията публикува видеоклип в който се критикува работата на властите по разплитането на предполагаемия заговор. ЕС и международните журналистически организации се изказаха подчертано негативно за ареста на тримата.

Около 400 души, сред които журналисти, политици, академици и офицери от запаса, бяха обвинени, че са част от мрежата „Ергенекон", целяща свалянето на Ердоган и партията му от власт.

Управляващите твърдят, че делата срещу превратаджиите са стъпка към демократични реформи, докато опозицията определи случващото се като подкопаване на основите на светска Турция и опит да се заглуши критиката срещу управлението на ислямистите.

Самият премиер коментира, че не може да се говори за атака срещу свободата на словото, след като медията продължава да функционира. Кой е казал, че журналистите имат имунитет? Те над закона и данъците ли стоят?", попита той.

Турция предупреди новия посланик на САЩ в страната - Френсис Ричардъни, да не се меси във вътрешните работи на страната, след негови коментари във връзка със задържането на журналистите. От правителството даже заявиха, че медиите в страната са по-свободни от тези в САЩ. Това твърдение беше посрещнато със смях от опозицията.

По информация на турската организация на журналистите, 60 представители на средствата за масова информация лежат в затвора заради свои материали, а хиляди са подсъдими.