Планираната сделка за безвизово пътуване между Турция и Европейския съюз (ЕС) е в задънена улица и Европейската комисия (ЕК) трябва да намери нова формула за решаването й. Това обяви турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир, цитиран от „Ройтерс”.

Коментарите, едни от най-острите досега от министър Бозкир, допълнително ще увеличат притесненията в Брюксел за бъдещето на сделката. Тя трябва да позволи на турците да пътуват без визи в Европа. В замяна на това Анкара ще спре потока от нелегални мигранти.

Брюксел настоява Турция да изпълни 72 критерия, включително промяна на законите за борба с тероризма. Европейският съюз и правозащитни организации казват, че Турция използва закони за задушаване на инакомислието, докато Анкара твърди, че засилва законодателството, за да се бори с екстремистите от Кюрдската работническа партия и „Ислямска държава”.

„Аз не съм голям оптимист за изхода на преговорите, които се провеждат в Брюксел днес”, заяви турският министър пред журналисти в белгийската столица.