Турското малцинство в Гърция настоява за включване на уроци по турски език в учебните програми на държавните детски градини в региони, в които живеят много турски мюсюлмани, съобщават "Хюриет" и "Анадолу".

Тъй като гръцкото министерство на образованието планира да започне обучение по английски език в детските градини през следващата година, турското малцинство поиска правителството да предложи и уроци по турски език.

Съвместно изявление е подписано от много местни партии и неправителствени организации. В изявлението се подчертава, че турското малцинство има образователна автономия и права съгласно Договора от Лозана от 1923 г.

"Бихме искали да предадем искането си до компетентното министерство да включи тази практика в детските градини в регионите, където малцинството живее и преподава турски език, както и английски език със същите творчески дейности", се казва в изявлението.

В изявлението се подчертава, че в Европейския съюз има безброй детски градини, които предоставят двуезично образование.

Гръцката политика за задължителна детска градина стартира през 2017 г., съгласно която деца от малцинства посещават държавни детски градини, където езикът е гръцки.

Оттогава турското малцинство в Гърция отправя искане към правителството за двуезични детски градини.

Гръцкият регион Западна Тракия е дом на съществено мюсюлманско турско население от около 150 000 души.