Турция е арестувала 15 заподозрени, за които се твърди, че са работили за израелската специална служба "Мосад" на нейна територия, съобщи турският ежедневник "Сабах".

Според информацията заподозрените са били арестувани преди месец и са предоставяли на "Мосад" информация за турски граждани и чуждестранни студенти, които учат в страната.

Турция нахока Израел, че атакува палестинци

Турция нахока Израел, че атакува палестинци

"Светът трябва да действа, за да спре тази безкрайна израелска агресия"

Заподозрените са предоставяли информация за студенти, които потенциално ще работят във военнопромишления комплекс.

Проправителственият ежедневник отбеляза също, че операцията по арестуване на заподозрените, които според него са араби, е проведена от турската Национална разузнавателна организация след едногодишна контраразузнавателна операция.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените, за които се съобщава, че са били разделени в пет килии, всяка от които се състои от по три члена.

Турция иска създаване на международни сили за защитата на палестинските граждани

Турция иска създаване на международни сили за защитата на палестинските граждани

Чавушоглу: Ислямският свят очаква лидерство от нас и Турция е готова за всички необходими стъпки

"Дейли Сабах" уточнява още, че те са действали в четири турски вилаета и всички са били арестувани по време на операция на Националната разузнавателна организация сутринта на 7 октомври.

Заподозрените са били наблюдавани "около година, използвайки технически и човешки разузнавателни методи", през което време те са се занимавали с шпионаж, фокусиран върху палестинците в Турция, добавя вестникът.

"Беше разбрано, че шпионската мрежа, която е била вербувана с пари, е споделила информацията, до която е достигнала, с "Мосад" за десетки хиляди долари и евро", разкрива още "Сабах". 

Радикалната ислямистка палестинска групировка "Хамас" има команден щаб в Турция.

Отношенията на Анкара с Йерусалим бяха нестабилни през последните години. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно се опитваше да се позиционира като защитник на палестинците в региона и предприе ожесточени атаки срещу поведението на Израел по време на периоди на въоръжен конфликт.

Турция арестува шестима, заподозрени за шпионаж в полза на Русия

Турция арестува шестима, заподозрени за шпионаж в полза на Русия

Готвели са покушения…