Турските власти арестуваха 25 заподозрени във връзка със стрелбата в църква в Истанбул. Това съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в петък, предаде Reuters.

Сред 25-те задържани двама са заподозрени пряко за стрелбата, за които се смята, че са свързани с Ислямска държава, написа Тунч в X.

Двамата основни заподозрени са били чужди граждани, единият от Таджикистан, а другият от Русия, каза по-рано министърът на вътрешните работи.

Ислямска държава пое отговорност за атаката, като обясни, че е в отговор на призива на лидерите на групировката да се атакуват евреи и християни.

Тунч каза, че 25-те заподозрени са обвинени в членство в незаконна организация и утежняващо умишлено убийство. Други девет заподозрени пък са били освободени в очакване на процеса.

Нападението бе извършено в неделя сутринта в италианската католическа църква "Санта Мария" в истанбулския квартал Сариер. Един турски гражданин бе убит, докато присъстваше на службата.

Кадри от камери за видеонаблюдение в църквата показват как маскираните въоръжени мъже влизат в сградата и стрелят по мъжа, който върви пред тях.

"Ислямска държава" е извършила множество нападения в цяла Турция, включително срещу нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017 г., при които бяха убити 39 души.

Турските власти са задържали 2086 души, заподозрени във връзки с Ислямска държава от юни 2023 г.

Нападение срещу католическа църква в Истанбул взе жертва
Обновена

Нападение срещу католическа църква в Истанбул взе жертва

Нападателите са успели да избягат