Турция арестува гражданин на Косово, обвинен в управление на финансовата мрежа на израелската разузнавателна агенция Мосад в страната, съобщи във вторник турската разузнавателна организация, цитирана от "Ройтерс".

Лиридон Реджепи беше задържан в Истанбул на 30 август, заподозрян в прехвърляне на средства на служители на Мосад, действащи в Турция, съобщиха от турската разузнавателна агенция MIT.

Турция, която осъди Израел за войната му срещу бойците на "Хамас" в ивицата Газа, тази година задържа повече от 20 души, заподозрени във връзки с Мосад.

Реджепи е бил под наблюдение от влизането му в Турция на 25 август, се казва в изявлението на MIT. Твърди се, че е улеснявал финансови трансфери от източноевропейски страни, предимно Косово, към агенти на Мосад в Турция.

В изявлението се казва, че средствата, прехвърлени от Реджепи, са използвани за събиране на разузнавателна информация в Сирия, провеждане на психологически операции срещу палестинци и координиране на операции, свързани с дронове.

Реджепи е използвал услуги за парични преводи, за да прехвърли средства в Турция. След като парите са били внесяни в страната, те са били разпределяни на оперативни служители на терен. Част от тези средства са били насочени към активи в Сирия, като за транзакциите често е използвана криптовалута, според източниците.

Иран търси кои са агентите, помогнали на Мосад за убийството на Хания

Иран търси кои са агентите, помогнали на Мосад за убийството на Хания

Арестувани са голям брой лица, включително висши офицери от разузнаването