Турските власти са арестували лидера на проруска, антибългарска партия в Република Северна Македония (РСМ) Люпчо Палевски, който който беше издирван за убийството на 14-годишно момиче и възрастен мъж.

Той е задържан снощи в северозападния град Баликесир, където е пристигнал от Сърбия, след като е минал през България, съобщи БГНЕС, позовавайки се на данни от полицията. Палевски е арестуван, докато се разхождал по една от централните улици на града.

В неделя Северна Македония бе разтърсена, след като бяха открити телата на момиче на 14 години Скопие, в неизвестност от седмица, и на 74-годишен мъж от град Велес, изчезнал няколко дни преди него.

Убиецът от Северна Македония е минал транзит през България за Турция

Убиецът от Северна Македония е минал транзит през България за Турция

Нови разкрития за трагедията

"Колегите от Турция ме информираха, че на тяхна територия е арестуван създателят, планиращият, главният координатор и прекият извършител на престъпленията", обяви снощи вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски. Той благодари на Турция, България, Сърбия и Хърватия за помощта при задържането на Люпчо Палевски и призова за закриване на партията му.

По данни на полицията в двете престъпления са участвали четирима души, сред които и бащата на момичето. По думите на Спасовски един от арестуваните заподозрени, "в съгласие и със знанието на член на семейството, е организирал извършването на престъплението, за да изнуди майка си за пари". За него беше издадена заповед за международно издирване, тъй като като вече бе напуснал РСМ.

Палевски е известна обществена личност и лидер на малка проруска и антибългарска партия. Преди години той бе и лидер на градския комитет на управляващия в момента Социалдемократически съюз. След тежкото престъпление в Република Северна Македония се появиха публикации, според които Палевски е продукт на спецслужбите и в продължение на десетилетия се е ползвал от полицейски чадър.