Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече Австрия „столица на радикалния расизъм”, след като по-рано австрийският канцлер Кристиан Керн предложи прекратяване на преговорите за присъдиняване на Анкара към Европейския съюз, съобщава „Ройтерс”.

В интервю за местна телевизия Чавушоглу заяви, че коментарите на Керн били „отвратителни” и че той ги отхвърлял.

Австрийският канцлер трябва първо да погледне своята собствена страна. Една от тенденциите, която е враг на човешките права и ценности, е расизмъм и днешна Австрия е столица на радикалния расизъм”, изтъкна турският първи дипломат.

Керн посочи в сряда, че ще започне обсъждания сред държавните ръководители на страните от ЕС да бъдат преустановени преговорите с Турция заради проблемите с демокрацията в страната.

Коментарите на Чавушоглу предизвикаха моментална реакция от Виена. Австрийският външен министър Себастиан Курц призова Анкара да смекчи думите и действията си.

„Решително отхвърлям критиките срещу Австрия от страна на турския външен министър. Анкара е призована да смекчи избора си на думи и начина си на действие (вкъщи), както и да си напише домашното”, подчерта Курц.

Социалдемократите на канцлера Керн бяха подложени на натиск както от консерваторите, които са техни партньори в управляващата коалиция, така и от крайнодясната Партия на свободата да втвърдят позицията си спрямо мигрантите.