Европейските държави трябва да бъдат заедно в твърдо противопоставяне на ксенофобията и расизма, призова Турция в четвъртък след терористична атака в Германия, при която загинаха девет души, включително петима граждани на Турция, съобщава "Анадолу".

"Време е всички европейски държави да се обединят срещу расизма и ксенофобията и да говорят с един глас", се казва в съобщение на външното министерство. "Гнусното нападение снощи в Ханау, Германия, е нова проява на нарастващ расизъм и враждебност към исляма".

Такива расистки атаки не трябва да се разглеждат като обикновени инциденти, безчувствеността, показана в борбата срещу нарастващата ксенофобия в Европа, подхранва нови атаки, допълва турското външно министерство. "Сега е време да прекратим тези атаки. В противен случай расизмът и ксенофобията ще достигнат по-сериозни нива и ще ни доведат до опасни места".

Министерството заявява, че начинът за ефективна борба с расизма, ксенофобията и исламофобията "се крие преди всичко в избягването на този подход, насърчаващ предразсъдъците и предприемането на ефективни мерки".

Турция е готова да покаже необходимото двустранно и международно сътрудничество в борбата срещу всички видове расизъм и "ще продължим искрените си усилия в тази посока", се казва в изявлението.

43-годишният банкер Тобиас Ратиен автор на атаката в Германия

43-годишният банкер Тобиас Ратиен автор на атаката в Германия

В оставен от Ратиен манифест той изразява крайнодесните и ислямофобските си възгледи