Турция разкритикува остро Гърция във връзка с експулсирането на посланика на Либия, след като Анкара и Триполи подписаха морско споразумение, което беше определено като "историческо", съобщава "Ройтерс".

"Изгонването на посланик само заради споразумението, което подписахме, не е зряло поведение в дипломацията. Това е възмутително", подчерта турският външен министър пред журналисти по време на посещение в Рим.

Гърция гони либийски посланик заради морския меморандум с Турция

Гърция гони либийски посланик заради морския меморандум с Турция

Защото Турция иска да отнеме морските зони на Крит, Родос и други острови

По време на пресконференция по-рано днес, министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас заяви, че Мохамед Юнис АБ Менфи има 72 часа да напусне страната.

Либия и Турция подписаха споразумение за границите в Средиземно море миналата седмица, което може да усложни споровете на Анкара във връзка със сондажите за газ и петрол в Средиземно море край Кипър със страни, включително Гърция.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия по различни въпроси, вариращи от правата за добив на полезни изкопаеми в Егейско море до етнически разделения Кипър. Споразумението с Либия разгневи Гърция, която смята, че този ход нарушава собствените ѝ суверенни права.

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

През март 2019 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха споразумение за създаване на т. нар. Източносредиземноморски тръбопровод