След избухването на войната между Русия и Украйна Турция, в съответствие с изискванията на Конвенцията от Монтрьо, затвори проливите за военни кораби. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар в интервю с репортери след среща за Украйна във военната база на НАТО Рамщайн в Германия, цитиран от Анадолската агенция.

Акар каза, че всички страни са били уведомени за решението на Анкара. От началото на войната до днес нито един военен кораб не е преминавал през Босфора, подчерта той.

Според турския министър конвенцията за статута на проливите е от особено значение за мира и стабилността в региона.

"Черноморският регион не трябва да се превръща в зона на стратегическа конфронтация. В противен случай ни очакват сериозни последствия. Не трябва да допускаме по-нататъшно нарастване на конфронтацията в региона", подчерта ръководителят на турското министерство на отбраната.

Турция е против разполагане на сили на НАТО в Черно море

Турция е против разполагане на сили на НАТО в Черно море

Анкара призова България и Румъния да не прибързват в тази посока

Ръководителят на турското министерство на отбраната отбеляза, че Анкара следи отблизо какво се случва в Украйна. "Следим събитията в Украйна със загриженост. Благодарение на трезвия подход е възможно да се проправи пътят за по-нататъшен диалог", смята Акар.

Той припомни позицията на Турция, която в лицето на президента Реджеп Тайип Ердоган, според турския министър, от самото начало предприе стъпки за предотвратяване на войната в региона и когато въпреки това започнаха военни действия, тя насочи усилията си към прекратяване на огъня в Украйна.

Хулуси Акар изрази надежда, че все пак ще бъде възможно да се организира среща между президентите на Русия и Украйна. "В Украйна има влошаване на хуманитарната ситуация. Турция е готова да положи всички необходими посреднически усилия, за да се обяви прекратяване на огъня", увери той.

В същото време Акар подчерта важността на организирането на евакуацията на цивилни от зоните на бойни действия. "Продължаваме да работим в тази посока. Малък брой турски граждани остават в Украйна. Готови сме да съдействаме за евакуацията на цивилното население, включително по море", подчерта министърът.

Ердоган: Турция използва правомощията си по Конвенцията от Монтрьо за да предотврати ескалация

Ердоган: Турция използва правомощията си по Конвенцията от Монтрьо за да предотврати ескалация

Той уверява, че Турция продължава тесен диалог както с Русия, така и с Украйна и призовава за разрешение чрез диалог