Ръководството на Турция е планирало за започне военна операция в Северна Сирия преди повече от две години. Операцията е било отложена обаче, заради противодействие от страна на привърженици в армията на опозиционния проповедник Фетхулла Гюлен. В последствие второ отлагане се наложило заради срива в отношенията между Турция и Русия, след свалянето на руския Су-24 през ноември 2015 година.

Това пише изданието Hurriyet, като се позовава на свой източник сред военните.

Турската армия в сряда започна операция срещу терористичната групировка „Ислямска държава” в град Джараблус в северните части на Сирия с участието на сирийската опозиция и подкрепата на ВВС на международната коалиция. Сирийските власти определиха действията на Турция като нарушаване на суверенитета. междувременно Джараблус премина под контрола на опозиционната Свободна сирийска армия.

Турция прати още танкове в Сирия

Турция прати още танкове в Сирия

Турски бойни самолети са бомбардирали село на юг от Джараблус

„Ние бяхме близо до това да започнем военна операция в Сирия преди повече от две години. През юни 2015 година Турция обсъждаше със съюзниците си в коалицията, включително и със САЩ, възможността за наземна операция за освобождение на Джараблус от Ислямска държава. Някои командири обаче (близки до Гюлен) се възпротивиха, заявявайки че липсва военен потенциал за такава операция. Това стана причина за отлагането й", заявява източникът на Hurriyet

Както обяснява изданието, ключова роля за това Турция да се откаже, изиграл командващият първа бригада на специалните сили на Турция генерал Семих Терзи, който беше убит по време на опита за военен преврат в нощта на 16 юли тази година.

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници превзеха и град Джараблус

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници превзеха и град Джараблус

Това потвърди турския президент Реджеб Ердоган

Второто отлагане на операцията на Турция в Северна Сирия е заради инцидента с руския изтребител и влошените руско-турски отношения. „След унищожаването на руския самолет през ноември 2015 година на практика стана невъзможно да се реализират плановете заради отсъствие на поддръжка от въздуха. Такава възможност не ни се отвори до неотдавнашното затопляне на отношенията с Русия, коментира още военният.

Той коментира още, че САЩ също така не са дали своето одобрение за начало на военна операция в Сирия през 2015 година. В хода на обсъжданията с официални лица от САЩ миналата година стана ясно, че във Вашингтон не считат плановете на Анкара за осъществими.

Основен техен аргумент било това, че количеството бойци на умерената сирийска опозиция е недостатъчно за освобождаване на Джараблус и други райони в Северна Сирия.
"Ние предоставихме списък на сирийските бойци в Белия дом още през март и уверихме, че те са в състояние да се справят с тази задача", посочва още източникът на изданието.