Турция обяви, че е готова да помогне на талибаните да преодолеят хуманитарната криза в Афганистан, но не признава тяхното управление, след като за първи път беше домакин на новите ръководители на страната, информира "Франс прес".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу прие изпълняващия длъжността министър на външните работи на Афганистан Амир Хан Мутаки, докато радикалното ислямистко движение се стреми да спечели международна легитимност при завръщането си на власт след две десетилетия война.

Мутаки пристигна в Турция след разговори с американски и европейски пратеници в Доха, по време на които предупреди, че западните санкции срещу талибаните заплашват да подкопаят допълнително сигурността в Афганистан.

Турция и Катар са оптимисти за бъдещето на летището в Кабул

Турция и Катар са оптимисти за бъдещето на летището в Кабул

Нови оценки за Афганистан

Чавушоглу подкрепи това послание след разговорите при закрити врати в Анкара.

"Казахме на международната общност за важността на ангажираността с настоящата талибанска администрация. Всъщност признаването и ангажираността са две различни неща", настоя Чавушоглу.

"Афганистанската икономика не трябва да се срива. Затова казахме, че страните, замразили сметките на Афганистан в чужбина, трябва да действат по-гъвкаво, за да могат да се изплащат заплатите", подчерта още турският първи дипломат.

Световната банка спря своите проекти за финансиране в Афганистан, след като талибаните се върнаха на власт през август.

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

И когато създадат ислямско правителство се надяват на близки отношения с историческия приятел Турция

Турция се опита да използва позицията си на единствената мюсюлманска страна член на НАТО, за да си осигури по-голяма роля в Афганистан след изтеглянето на американските войски.

Но предложението ѝ да осигури сигурност за летището в Кабул - основната точка за достъп за хуманитарна помощ - беше отхвърлено от главатарите на талибаните и страните не постигнаха видим напредък по въпроса по време на обсъждането на най-високо равнище помежду им до момента.

Чавушоглу уточни, че е потвърдил отново пред Мутаки, че осигуряването на сигурност на летището е от жизненоважно значение, преди редовните полети да могат да бъдат възобновени.

Талибаните искат подкрепа от Турция за летището в Кабул, но само техническа

Талибаните искат подкрепа от Турция за летището в Кабул, но само техническа

Продължават да настояват турската армия да се изтегли като всички други сили

"Днес им обяснихме още веднъж очакванията по въпроса за сигурността - не само нашите, но и на цялата международна авиационна общност - за управлението на летището и особено за започването на редовни полети", заяви още той.

Чавушоглу добави, че е призовал талибаните да предоставят на момичетата отворен достъп до образование и да позволят на жените да се върнат на работа.

"Помолихме ги да не разглеждат това като предварително условие или искане, но че това е очакването и на другите мюсюлмански страни", изтъкна турският външен министър.

Талибаните предупредиха Турция с "последствия" заради плана за управление на летището в Кабул

Талибаните предупредиха Турция с "последствия" заради плана за управление на летището в Кабул

В Афганистан обстановката се влошава много бързо