Турция и Армения са решени да нормализират отношенията си "без предварителни условия". Това декларираха турският президент Реджеп Ердоган и арменският премиер Никол Пашинян в телефонен разговор във вторник, съобщава Анадолската агенция.

"Двамата лидери подчертаха политическата си воля за пълно нормализиране на отношенията между Турция и Армения без никакви предварителни условия", написаха от Дирекцията за комуникации на Турция в X.

Ердоган и Пашинян подчертаха важността на продължаването на преговорите между специалните представители на двете страни и потвърдиха точките, по които двете страни до момента са съгласувани, допълват от дирекцията.

По време на телефонния разговор Пашинян поздрави Ердоган за мюсюлманския празник Курбан Байрам, който предаде най-добри пожелания на арменския премиер за предстоящия празник Преображение Господне.

Турският президент също така изказа съболезнованията си на Пашинян за последните наводнения в Северна Армения.

Армения и Турция отварят границата помежду си

Армения и Турция отварят границата помежду си

Между двете страни са възстановени и въздушните връзки

"Лидерите също приветстваха продължаващия диалог между висши служители на Турция и Армения и обсъдиха последните събития в региона и международния дневен ред", завършва изявлението.