Армения и Турция се споразумяха да отворят общата си сухопътна граница за граждани на трети страни и лица с дипломатически паспорти навреме за тазгодишния туристически сезон, съобщи арменският външен министър Арарат Мирзоян, цитиран от арменското англоезично издание "Асбарез".

Решението за отваряне на сухопътната граница беше взето през юли, когато специалните пратеници на Армения и Турция Рубен Рубинян и Сердар Кълъч се срещнаха, за да обсъдят нормализирането на отношенията между двете страни.

След това през февруари Мирзоян се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара, където двамата обещаха да ускорят процеса и обявиха, че пешеходният мост Ани също ще бъде реновиран.

Мирзоян каза на членовете на парламентарната комисия по външните работи в петък, че правителството работи, за да гарантира, че планът за възстановяване на арменско-турските отношения ще продължи реализацията си.

Мирзоян напомни на депутатите, че на 15 февруари е бил в Турция, за да изкаже съболезнованията си след земетресението от 6 февруари, което опустоши Югоизточна Турция и Северна Сирия.

"Сухопътният контролно-пропускателен пункт Маргара (в Армения) на арменско-турската граница беше пуснат в експлоатация за първи път от 30 години през февруари тази година. Тогава Армения изпрати хуманитарна помощ и спасители в засегнатите от земетресението райони в Турция", каза Мирзоян.

"Препотвърдихме с министъра на външните работи на Турция готовността да отворим арменско-турската граница за граждани на трети страни и лица с дипломатически паспорти преди началото на тазгодишния туристически сезон", каза Мирзоян пред депутатите в петък. Между двете страни са възстановени и въздушните връзки.

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

ОДКС се е провали да защити Армения на фона на противопоставянето й с Азербайджан за Нагорни Карабах