Първият кръг от разговори между Турция и Армения от повече от десетилетие насам е бил "положителен и конструктивен", заявиха двете държави в петък. Това увеличава перспективата за възстановяване на връзките и отваряне на границите след години на враждебност, предава Ройтерс.

От 90-те години на миналия век Турция не поддържа дипломатически и търговски връзки с източната си съседка. Преговорите в Москва бяха първият опит за подобряване на отношенията след мирното споразумение от 2009 г., което така и не беше ратифицирано.

Министерствата на външните работи на двете страни заявиха в петък, че разговорите са се провели в "положителна и конструктивна" атмосфера, като добавиха, че държавите са се ангажирали с пълното нормализиране на ситуацията без никакви предварителни условия. Според съобщенията специалните пратеници са "обменили предварителните си мнения относно процеса на нормализиране".

Разговорите са продължили около час и половина. Очаква се допълнително да бъдат уточнени дата и място за следващ кръг на преговори.

Руската информационна агенция ТАСС цитира външното министерство на Армения, което очаква диалогът да доведе до установяване на дипломатически отношения и отваряне на границите, затворени от 1993 г. насам.

Турция и Армения са в противоречие по няколко въпроса, включително избиването на 1,5 млн. души през 1915 г., което Турция отказва да признае за геноцид.

Турция обвини Армения в престъпления срещу човечеството

Турция обвини Армения в престъпления срещу човечеството

Днес Армения атакува цивилни във втория най-голям град