Турция и Русия планират да постигнат прекратяване на огъня на територията на цяла Сирия преди началото на Новата година. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Франс прес".

Прекратяването на огъня може да бъде въведено във всеки момент, подчертал министърът в телевизионно интервю след съобщенията от вчера, че Турция и Русия са постигнали споразумение по темата.

Преход към мир в Сирия не може да включва Асад, категорична Турция

Преход към мир в Сирия не може да включва Асад, категорична Турция

Опозицията в страната нямало да го приеме

"Ние планираме да гарантираме това преди началото на Новата година", посочил той, добавяйки, че това била "волята на лидерите".

Турската държавна Анадолска агенция вчера обяви, че Турция и Русия са се разбрали за план за примирие на територията на Сирия, но никой от ключовите играчи в конфликта не потвърди информацията.

Турция и Русия с план за примирие в Сирия от 29 декември

Турция и Русия с план за примирие в Сирия от 29 декември

Не обхваща терористичните организации

Чавушоглу коментира, че ако прекратяването на огъня бъде успешно, политическите преговори между режима на сирийския президент Башар Асад и опозицията ще се проведат в казахстанската столица Астана.

Ала той настоял, че преговорите в Астана, ръководени от Турция и Русия, не били съперничещи на подкрепяните от ООН преговори, които се състояха през последните години в Женева.

"Това не е алтернатива на Женева. Това е допълнителна стъпка", обяснил Чавушоглу, допълвайки, че преговорите в Астана щели да бъдат под контрола на Турция и Русия, а кои групи ще вземат участие в тях все още се обсъждало.

По думите му, Анкара и Москва продължавали интензивните усилия за гарантиране на прекратяването на огъня.

Русия щяла да действа като "гарант" на режима при каквато и да е сделка, докато Турция също щяла да изпълнява подобна роля.

Въпреки че Москва и Анкара са на противоположни страни в конфликта в Сирия, като Русия подкрепя Асад, а Турция призовава той да напусне властта, те започнаха през последните няколко месеца да работят в тясно сътрудничество във връзка със Сирия.