Турция и САЩ могат да обединят усилията си, за да превърнат така наречената столица на "Ислямска държава" Ракка в Сирия в гробище за екстремисти. Това обяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от Агенция "Франс прес".

"Голямата Америка, коалицията и Турция могат да се обединят и да превърнат Ракка в гробище за ДАЕШ ("Ислямска държава")", обяви Ердоган по време на среща в Истанбул.

"Те ще търсят място, за да се скрият", допълни той.

Коментарите на Ердоган идват в навечерието на срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп на 16 май в САЩ.

Турция гледа на кюрдските "Отряди за народна защита" в Сирия като на терористична група, свързана с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). За САЩ обаче "Отряди за народна защита" са особено важни в борбата срещу "Ислямска държава".

Сблъсъци между турските сили и кюрдските милиции в Сирия

Сблъсъци между турските сили и кюрдските милиции в Сирия

Турски брониран автомобил преминал границата

Турция този месец обяви, че е приключила своята шестмесечна операция "Щитът на Ефрат" в Северна Сирия срещу екстремистите и кюрдските милиции, въпреки че запазва присъствие, за да поддържа сигурността в градове, които са под контрола на настроените проанкарски сирийски бунтовници.

Анкара се стреми да се присъедини към всяка операция на водената от САЩ коалиция за прочистване на Ракка от "Ислямска държава", но без силите на сирийските кюрдски милиции.

Ердоган обяви, че по време на срещата с Тръмп ще му представи документи, доказващи връзки на "Отрядите за народна защита" с ПКК, която се смята за терористична група от Анкара и Вашингтон.

"Ние казваме на американските приятели, за да не взимат терористична група заедно с тях", заяви турският лидер.

Напрежението ескалира тази седмица с трансгранични сблъсъци между турските сили и "Отрядите за народна защита" близо до сирийската граница. Турция стреля с артилерия по кюрдските милиции, които отвърнаха на огъня с ракети по турските гранични пунктове.