Турските власти искат да увеличат обема на закупувания природен газ от Иран, съобщава „Ройтерс”.

На съвместна пресконференция в Анкара на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с иранския му колега Мохамед Зариф двамата разкриха, че двете страни са обсъдили въпроса за ценообразуването на газа, отбелязвайки, че се надяват на решаване на всички въпроси без арбитраж.

Както заяви през пролетта иранският президент Хасан Рохани, страната му е готова да отговори изцяло на енергийните потребности на Турция.  

Иранският външен министър Мохамед Зариф от своя страна коментира, че укрепването на диалога между Анкара и Москва ще се отрази позитивно на разрешаването на сирийската криза от гледна точка на установяването в Сирия на стабилност и спокойствие. 

Зариф изтъкна, че се радва на нормализирането на отношенията между Турция и Русия.

"Ние смятаме, че отношенията между важни за нас съседи се развиват правилно. Много се радваме, че Турция и Русия нормализират отношенията си", подчерта той.

Преди това Зариф, който разговаря и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на визитата си в Анкара днес, окачестви Иран, Русия и Турция като влиятелни играчи в региона и изтъкна необходимостта от взаимодействие между тях.