Гърция нарушава международните споразумения, в частност Лозанския договор, като въоръжава островите в Егейско море, които са с демилитаризиран статут и в близост до континенталната част на Турция. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

"Виждаме, че гръцките власти не спазват Лозанския и други договори. Какво гласят тези договори? Тези острови не могат да бъдат въоръжавани", подчерта той пред репортери в Истанбул.

Коментарът на Ердоган беше в отговор на изявлението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Преди ден на Световния икономически форум в Давос той заяви, че Атина не иска война с Анкара и двете страни трябва да могат да разрешат своите разногласия относно морските територии в Егейско море и Източното Средиземноморие. Същевременно обаче Мицотакис подчерта, че преговорите с Ердоган могат да се окажат трудни.

Турция иска Гърция да демилитаризира егейските си острови

Турция иска Гърция да демилитаризира егейските си острови

Анкара засилва натиска

Мицотакис говори по този начин, но думите му не са достатъчни, за да определят съдбата на региона, подчерта Ердоган и затвърди дългосрочната позиция на Анкара относно усилията на Атина да въоръжи островите в близост до континенталната част на Турция.

"Въоръжавайки тези острови, Гърция нарушава Лозанския и други договори. Но ние предприемаме необходимите стъпки в международните организации на правилното място и в точното време", увери той.

Турция и Гърция отдавна са в конфликт по отношение на териториалните си води в Егейско и Средиземно море, където претенциите на двете страни за суверенни права се припокриват.

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало повод за война