Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че Русия и Иран трябва да изпълнят задълженията си и да предотвратят ударите на сирийските правителствени сили в провинцията Идлиб, съобщава "Ройтерс". 

Той счита, че всички нарушения не могат да се случат без руска и иранска подкрепа. В интервю за държавната агенция "Анадолу" Чавушоглу обяснява, че Анкара ще проведе среща за Сирия със свои съмишленици в Турция след срещата на върха в руския град Сочи, където ще се проведе сирийски конгрес за национален диалог до края на месеца.

Турция обвинява: Асад атакува умерените бунтовници

Турция обвинява: Асад атакува умерените бунтовници

Сирийският режим навредил на усилията за политическо решение

Чавушоглу коментира още, че отношенията със Съединените щати са най-засегнати от отказа на Вашингтон да екстрадира Гюлен и предоставянето на оръжия за кюрдските бойци.

Пред "Анадолу" той обяснява, че отношенията между двата съюзника в НАТО могат да се влошат, ако Вашингтон не коригира грешките си.

Влошените отношения между Турция и САЩ са коментирани и от президент Реджеп Тайип Ердоган, който порица казуса с осъдения турски банков директор в САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран като "политически опит за преврат" и съвместен опит на ЦРУ и ФБР да подкопаят Анкара.

Американско съдебно жури миналата седмица осъди бившия директор на турската държавна банка "Халкбанк" за заобикаляне на санкциите срещу Иран, приключвайки съдебния процес, който обтегна отношенията между двата съюзника в НАТО.

Ердоган обвини САЩ в "политически опит за преврат"

Ердоган обвини САЩ в "политически опит за преврат"

ЦРУ и ФБР се опитали да подкопаят Анкара