Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини сирийското правителство, че е навредило на усилията за постигане на политическо решение в разкъсваната от война страна.

По думите на Чавушоглу, режимът на президента Башар ал Асад се сражава с "умерената опозиция", която турското правителство подкрепя, "под предлог" за операции срещу групировката "Тахрир ал Шам", която преди беше известна като Фронт "Ал Нусра".

Подкрепяните от САЩ милиции са предатели, атакува Асад

Подкрепяните от САЩ милиции са предатели, атакува Асад

Русия ще бъде единствената страна в Сирия, която ще възстанови съоръженията за електроенергия

Турският първи дипломат коментира във връзка с ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб.

Страните, заинтересовани от преговорите за Сирия в руския черноморски курорт Сочи, "не трябва да извършват подобни действия", настоя министърът.

Конгресът за национален диалог в Сирия ще се събере в Сочи на 29 януари за два дни, като ще има представители на всички страни в конфликта, с изключение на тези, които са определени за терористични групировки - ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Тахрир ал Шам".

Турция също така наложи вето на предложението представители на Партията демократичен съюз (PYD) на сирийските кюрди да участват в Сочи. Според Турция военното крило на PYD, което е основен елемент от Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ, е свързано с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от десетилетия въоръжен бунт срещу турската държава.

Франция: Башар Асад не иска мир

Франция: Башар Асад не иска мир

Режимът на Асад не е участвал на преговори, откакто започна гражданската война