Анкара не смята твърденията на Москва относно това как се изпълнява зърнената сделка за неоснователни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Водим преговори за удължаване на споразумението за зърно. Въпросът предстои да бъде решен, с удължаване на сделката. Руснаците досега са я удължили с 60 дни. Искат очакванията им да бъдат удовлетворени. Не можем да кажем, че руската страна не е права", отбеляза той в интервю за в. "Хюриет".

Чавушоглу допълни, че Турция все още води преговори с участниците в споразумението. По негови думи на дневен ред стои въпросът за посредничеството на турските банки при плащанията за руско зърно и торове.

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е напълно наясно със ситуацията. И го обясняваме на САЩ и Великобритания, тъй като и двете страни са ключови в банковите въпроси. Включването на Руската земеделска банка към SWIFT е свързано с тях. В края на краищата това, което беше обещано на Русия по сделката, така и не беше изпълнено", изтъкна турският външен министър и отбеляза, че "е необходимо да бъдем справедливи" спрямо очакванията на Русия.

Ердоган предложил Русия да дарява зърно на бедните страни?
Обновена

Ердоган предложил Русия да дарява зърно на бедните страни?

В момент, в който се водят преговори за Зърнената сделка за износ на украинско

Идеята за привличане на турски банки към системата за разплащане на руски храни е на генералния секретар на ООН, поясни Чавушоглу.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се изпълнява.

Русия напомня на Запада, че зърнената сделка не е шведска маса

Русия напомня на Запада, че зърнената сделка не е шведска маса

Само пълното прилагане на споразумението може да го спаси от провал

На 18 март Русия обяви, че сделката се удължава с 60 дни, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време, за да се оцени ефикасността на меморандума, подписан с ООН. Руското външно министерство също така отбеляза, че бъдещото решение за удължаване на сделката ще зависи от свързването на Руската земеделска банка към международната система за банкови разплащания SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника, компоненти и сервизна поддръжка, премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането, премахване на забраната за достъп до пристанищата, възобновяване на работата на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и размразяване на активи и сметки в чужбина на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове.

Украйна: Зърнената сделка е в критично положение

Украйна: Зърнената сделка е в критично положение

Русия нарушава условията