Турция планира да изпрати командоси в Косово на 4-5 юни в отговор на искането на НАТО да се присъедини към алианса КФОР (силите на НАТО) заради напрежението в северната част на страната. Това свое намерение съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Reuters.

В изявление в събота министерството призова за сдържаност и конструктивен диалог за разрешаване на кризата, която според него може да навреди на регионалната сигурност и стабилност.

"Планираме нашето назначено звено (батальон командоси) да бъде разположено в Косово на 4-5 юни", съобщават от турското министерство.

НАТО в готовност да изпрати още войски в Косово

НАТО в готовност да изпрати още войски в Косово

Първите подкрепления от 700 войници вече са напът за страната

Размириците в северната част на Косово се засилиха, след като на изборите през април в региона със сръбско мнозинство бяха избрани кметове - етнически албанци. Този ход накара САЩ и техните съюзници да упрекнат Прищина.

НАТО реши да засили мисията си от 4000 души в региона със 700 допълнителни войници, след като по време на сблъсъците в понеделник бяха ранени 30 от неговите мироопазващи сили от КФОР и 52 етнически протестиращи сърби.

До размириците в Северно Косово се стигна след масово бойкотираните местни избори.

Вучич обявява във вторник подкрепя ли нови избори в Косово

Вучич обявява във вторник подкрепя ли нови избори в Косово

След сблъсъците на етническите сърби, бойкотирали и местния вот в общините си