Турция прехвърля спецчасти към наблюдателни пунктове в зоната за деескалация на Идлиб, съобщават "Анадолу" и "РИА Новости".

"Конвой от 150 камиона със специални сили, военна техника и боеприпаси стигна до сирийската граница на турската провинция Хатай, граничеща със Сирия, откъдето ще продължи към Сирия".

Турция няма да остави наблюдателни пунктове в Идлиб и възнамерява да ги подсили, заяви президентът Реджеп Ердоган на 4 февруари.

Това се случи ден след въздушни удари на сирийската армия убиха петима турски войници и трима цивилни, съобщава Анкара.

Ердоган поиска сирийските военни да напуснат турските наблюдателни пунктове

Ердоган поиска сирийските военни да напуснат турските наблюдателни пунктове

Сирийската армия е обградила град Саракиб в Идлиб от три страни

На 5 февруари се проведе телефонен разговор между Путин и Ердоган. По време на този разговор турският президент призова руския си колега да повлияе на сирийския лидер Башар Асад, сирийската правителствена армията да спре настъплението в Идлиб и да се отдалечи от турските наблюдателни пунктове.

През май 2017 г. в Астана (Нур-Султан), Русия, Иран и Турция  се съгласиха да създадат четири зони за деескалация в Сирия. 

Три от тях през 2018 г. попаднаха под контрола на Дамаск.

Четвъртата, разположена в провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още не е заета от правителствените войски, по-голямата част е превзета от терористи от Джебхат ал Нусра, допълва руската медия.

Русия съобщи за загинали руски и турски военнослужещи в Идлиб

Русия съобщи за загинали руски и турски военнослужещи в Идлиб

За 14 дни "терористите" били извършили повече от 1000 нападения

През септември 2018 г. Русия и Турция подписаха споразумение за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, където има повече от дузина различни групи. Най-голямата от тях е съюзът на протурските групировки "Национален освободителен фронт" и "Джебхат ал Нусра", общо около 30 хиляди бойци.

На 26 януари 2020 г. сирийската армия започна офанзива в западната част на Алепо заради ежедневни нападения на терористи над жилищни райони на града, при които загинаха десетки цивилни.

Три дни по-късно армията на Асад освободи град Марет Нуман от терористи, който от 2012 г. е под контрола на бойците и бе една от най-големите им крепости.

На фона на ескалация в Идлиб, Анкара и някои от нейните партньори обвиняват Дамаск и Москва в нанасяне на удари по хуманитарни цели и турската армия.

Русия и Сирия многократно са заявявали, че причината за нестабилността в региона са действията на терористите.

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

"Нашите смели войници изпълняват хуманитарни мисии и мисии за сигурност в Сирия"