През последните две седмици в сирийската северозападна провинция Идлиб са загинали руски и турски военнослужещи, съобщиха от руското външно министерство.

Подробности не се разкриват, като е известно само, че това се е случило на фона на засилената активност на терористите в района (Русия слага под общия знаменател "терористи" всички противници на режима на сирийския президент Башар Асад) - за последните 14 дни те били извършили повече от 1000 нападения.

Офанзивата на сирийската армия разсели половин милион души в Идлиб

Офанзивата на сирийската армия разсели половин милион души в Идлиб

Почти 300 цивилни са убити при бомбардировки в Идлиб от средата на декември

"В средата на януари руските и турските военни предприеха още един опит да наложат "режим на тишина" в зоната за деескалация в Идлиб. Но терористите не само не намалиха бойната си активност, а напротив - засилиха атаките си", уточниха от руското външно ведомство.

Оттам добавиха, че отчетите показват, че стотици са загиналите и ранените сред сирийските военни и цивилни.

Освен това не спирали опитите за нападения срещу руската военновъздушна база "Хмеймим" с помощта на ударни безпилотни самолети.

Пленени в Сирия бойци твърдят: Турция създаде терористите от "Ал Нусра"

Пленени в Сирия бойци твърдят: Турция създаде терористите от "Ал Нусра"

Изнудили го, иначе щели да убият семейството му

На 26 януари 2020 г. сирийската армия започна офанзива в западната част на Алепо. На фона на ескалацията Турция и някои от нейните партньори обвиняват Дамаск и Москва, че удрят хуманитарни цели и турската армия. Според Русия и Сирия причината за нестабилността в региона са действията на терористите.

В началото на седмицата Турция съобщи за смъртта на петима войници, убити от сирийските военни. Турските власти пък съобщиха за десетки "неутрализирани" сирийски войници.

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

"Нашите смели войници изпълняват хуманитарни мисии и мисии за сигурност в Сирия"