Турски военни подкрепления са навлезли в бастиона на бунтовниците в Сирия - провинция Идлиб, съобщава кореспондент на "Франс прес", седмица след като споразумение между Анкара и Москва предотврати офанзива на сирийските правителствените сили.

Около 35 военни превозни средства са се придвижвали на юг по основната магистрала близо до град Саракиб след полунощ.

Конвоят е бил придружаван от протурски бунтовници от Националния фронт за освобождение, който контролира част от анклава на турската граница.

Решението за Идлиб - блестящ успех за Анкара

Решението за Идлиб - блестящ успех за Анкара

Споразумението за буферна зона прокара стратегическите интереси на Турция...

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, посочва, че силите са били разположени на няколко турски позиции около северозападната провинция.

От миналата година турските войски заеха 12 наблюдателни позиции в бунтовническия район съгласно споразумението за деескалация между Турция, Русия и Иран.

През миналата седмица Анкара и Москва обявиха ново споразумение за демилитаризирана зона по фронтовата линия между бунтовниците и правителствените войски.

Русия и Турция правят демилитаризирана зона в Идлиб
Обновена

Русия и Турция правят демилитаризирана зона в Идлиб

Договорка между Путин и Ердоган за Сирия

Хаят Тахрир ал Шам, военен алианс, ръководен от бившия филиал на терористите от "Ал Кайда" в Сирия Фронт "Ал Нусра", контролират повече от половината от териториите на бунтовниците, докато Националният фронт за освобождение имат контрол над по-голяма част от останалата територия.

Споразумението дава на Турция отговорността да гарантира, че всички бойци в планираната демилитаризирана зона ще предадат тежкото въоръжение до 10 октомври и че по-радикалните сред тях ще се изтеглят до 15 октомври.

Споразумението също така предвижда турски и руски войски да патрулират в буферната зона.

Иран: Сделката между Русия и Турция предотврати война в Идлиб

Иран: Сделката между Русия и Турция предотврати война в Идлиб

Идлиб е последният бастион на бунтовниците в Сирия