Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че срещите и преговорите на високо равнище между Иран, Русия и Турция през последните седмици, включително и вчерашната среща в Сочи, помогнаха за предотвратяване на война в сирийската провинция Идлиб, съобщават световни агенции.

Русия и Турция правят демилитаризирана зона в Идлиб
Обновена

Русия и Турция правят демилитаризирана зона в Идлиб

Договорка между Путин и Ердоган за Сирия

Идлиб е последният бастион на бунтовниците в Сирия.

"Интензивна и отговорна дипломация през последните седмици, предприета по време на посещенията ми в Анкара и Дамаск, последвана от среща на върха Иран-Русия-Турция в Техеран и среща в Сочи, доведе до успешно предотвратяване на война в Идлиб с твърд ангажимент за борба с екстремизма. Дипломацията работи", написа Зариф в "Туитър".

Лавров уверява: Не е планирана голяма офанзива в Идлиб

Лавров уверява: Не е планирана голяма офанзива в Идлиб

Имало невярно представяне на фактите

Вчера по време на среща в Сочи президентите на Турция и Русия постигнаха споразумение за установяване на демилитаризирана зона в провинция Идлиб между бунтовниците и сирийската армия. Реджеп Ердоган подчерта необходимостта от "прочистване на радикалните елементи" в страната.

40 000 души избягали от Идлиб за две седмици

40 000 души избягали от Идлиб за две седмици

Очаква се броят на бежанците да достигне 900 000 души

След срещата военният министър на Русия Серегей Шойгу обяви, че няма да има нови военни операции на сирийската армия и съюзниците й в Идлиб.