Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че сирийският режим не подготвял мащабна офанзива срещу контролираната от опозиционните бунтовници провинция Идлиб, и добави, че Москва щяла да направи всичко, за да защити цивилното население, съобщава "Ройтерс".

Подкрепяните от Русия сили на сирийския режим се струпаха около Идлиб през последните седмици, предизвиквайки страхове за предстоящо въздушно и сухопътно нападение за отвоюването на последния голям бастион на опозицията в Сирия.

Гутериш предупреди Русия, Иран и Турция да не нападат Идлиб

Гутериш предупреди Русия, Иран и Турция да не нападат Идлиб

Това би довело до безпрецедентна хуманитарна катастрофа...

"Това, което се представя в момента като началото на подкрепяна от Русия офанзива на сирийските сили, не е вярно представяне на фактите", увери Лавров по време на германско-руски форум в Берлин.

По думите му, сирийските сили и руснаците просто реагирали на нападенията, идващи от района на Идлиб.

Руският първи дипломат също така заяви, че Русия била загрижена за добруването на цивилното население.

Голяма офанзива в Идлиб можела да предизвика най-голямата катастрофа на 21 век

Голяма офанзива в Идлиб можела да предизвика най-голямата катастрофа на 21 век

Това предупредиха от ООН

"Ще се погрижим за тези проблеми, ще създадем хуманитарни коридори, ще създадем райони на примирие и ще направим всичко, за да гарантираме, че цивилното население няма да страда", посочи още Лавров.

Около 3 млн. души живеят в момента в Идлиб, като около половината от тях вече са изселени от бруталната 7-годишна война, а други са силно зависими от хуманитарна помощ, за да оцелеят.

Последните военни действия изселиха около 40 000 души за по-малко от две седмици, обявиха от ООН и предупредиха, че мащабно нападение срещу Идлиб може да създаде най-тежката хуманитарна катастрофа за този век.

Ердоган призова Русия и Иран да спрат „катастрофата” в Идлиб

Ердоган призова Русия и Иран да спрат „катастрофата” в Идлиб

Турският държавник призовава за спиране на огъня в североизточната провинция Идлиб