Повече от две дузини палестински пациенти с рак, включително деца, които са напуснали ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт Рафах, ще бъдат откарани в Турция за лечение.

Това каза пред Би Би Си министърът на здравеопазването на страната Фахретин Коджа.

Преди това Турция изпрати кораб до Египет с доставки за полеви болници, линейки и генератори за лечение на цивилни, пристигащи от анклава.

Ръководителят на турското министерство на здравеопазването каза, че 26 палестински жители с рак са били евакуирани в Египет в сряда.

"Планираме да докараме тези пациенти в Турция днес", каза той, говорейки по турска телевизия от египетското летище Ел-Ариш, близо до границата с Газа.

Турция наскоро засили атаките срещу Израел, обвинявайки го за нарастването на цивилните жертви от офанзивата му срещу бойците на Хамас в Газа.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел "терористична държава" по време на реч пред членове на управляващата партия. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори, като каза, че Ердоган "подкрепя терористичната държава Хамас" и "бомбардира турски села и в границите на Турция".

"Няма да се съгласим да приемем морални проповеди от него", каза Нетаняху.

Турция е готова да бъде гарант за решаването на кризата в ивицата Газа

Турция е готова да бъде гарант за решаването на кризата в ивицата Газа

Страната води активна дипломация за прекратяването на конфликта