Посланикът на САЩ в Турция е бил привикан днес в турското външно министерство, за да му бъде връчена протестна нота, след като Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува за признаване на масовите убийства на арменци преди век за геноцид и призова за санкции заради нахлуването на Турция в Сирия, съобщава държавната турска Анадолска агенция.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но отрича, че убийствата са били систематично организирани и представляват геноцид.

US Конгресът призна геноцида над арменците

US Конгресът призна геноцида над арменците

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия

Уточнява се, че американският посланик Дейвид Сатърфийлд е отишъл в турското външно ведомство.

Камарата на представителите гласува с почти абсолютно мнозинство за обявяването на кланетата над арменци за геноцид, като "за" гласуваха 405 конгресмени, а "против" се обявиха само 11 членове на долната камара на Конгреса.

Освен това Камарата на представителите почти единодушно одобри законопроект за налагане на санкции срещу Турция заради военната ѝ операция в Североизточна Сирия, както и заради закупуването на противоракетни системи С-400 от Русия.

Новите санкции ще засегнат турските банки Halk Bankasi или Halkbank, висши служители, включително министърът на отбраната Хулуси Акар, също така ще блокират сметките на официални турски лица.

В допълнение решението възлага да бъдат предоставени данни на Конгреса за активите на семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в САЩ за по-нататъшно обсъждане.

Турция остро разкритикува тези стъпки, като турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече действията на САЩ "отмъщение" на Вашингтон за операцията "Извор на мир" срещу сирийските кюрди.