Всички руски системи за противоракетна отбрана С-400, закупени от Турция, ще бъдат готови да влязат в употреба до юни 2020 г., съобщава "Спутник" по информация на председателя на Комисията по отбранителна индустрия на Турция Исмаил Демир.

До юни системата ще бъде готова за експлоатация, когато приключи обучението на служителите и останалите дейности, заяви Демир.

Припомняме, на 12 юли Русия започна да доставя за Турция части от противовъздушните системи С-400 съгласно договора за 2,5 млрд. долара, сключен през декември 2017 г. На 27 август започна вторият етап от доставките.

Турция готова да закупи още батареи С-400

Турция готова да закупи още батареи С-400

"Имаме нужда от подобна система докато не произвеждаме собствени", увери Анкара

Покупката на системите С-400 породи напрежение между Турция и Съединените щати, които настояха Анкара да се откаже от руското въоръжение и вместо него да закупи американските системи за противоракетна отбрана "Пейтриът".

Вашингтон неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекрати доставката на американски изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от руските С-400.

Пентагонът съобщи и че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 преди март 2020 г. Освен това прогнозира, че финансовите загуби за Анкара ще възлязат на близо 9 млрд. долара.

От своя страна Турция, която е член на НАТО, многократно е заявявала, че няма да се откаже от покупката на С-400 въпреки натиска от страна на Вашингтон, който предупреждава, че руските системи не съответстват на стандартите на Атлантическия алианс.

САЩ: Турция да избере между ракетите С-400 и самолетите F-35

САЩ: Турция да избере между ракетите С-400 и самолетите F-35

Решението да бъде взето до края на юли...