Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази готовността си да закупи от Русия допълнителни батареи на зенитните ракетни системи (ЗРС) С-400, ако Анкара не успее да купи зенитни ракетни комплекси (ЗРК) Patriot от САЩ, съобщи ТАСС, позовавайки се на думите на министъра по време на XIV Международния стратегически форум в град Блед.

"Ние все още имаме нужда от подобни системи, докато не можем да произвеждаме собствени. Ако ни се удаде възможност да купим аналог от САЩ, то ще закупим ЗРК Patriot. Но ако това не стане, то ще купим още С-400 от Русия. Турция е независима страна", съобщи министър Чавушоглу.

За готовността да се придобият допълнителни батареи С-400 в Анкара по-рано вече съобщиха на фона на това, че САЩ не предлагат на Турция подходящи условия на контракта по ЗРК Patriot.

Турция през няколко години се опитва да договори със САЩ за продажба на комплексите Patriot, но Вашингтон не се съгласил на сделка заради това, че Анкара реши да закупи ПВО от Русия.

САЩ с ясно послание към Турция за Ф-35

САЩ с ясно послание към Турция за Ф-35

Ново напрежение между Белия дом и Анкара

През септември 2017 г. Русия съобщи за сключен с Турция договор за доставка на С-400, неговата стойност е $2,5 млрд. Анкара ще получи два дивизиона. 

Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турска страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.

Русия започна да доставя втората партида от С-400 на Турция

Русия започна да доставя втората партида от С-400 на Турция

Доставките ще продължат в продължение на един месец

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорителка на Белия дом писмено заяви, че решението на Турция да придобие руската система за ПВО С-400 е причина за спиране на участието й в американската програма за изтребители F-35 от пето поколение.