Американската администрация може да обмисли връщането на Турция към програмата за изтребители бомбардировачи от пето поколение F-35, само ако се отърве от противоракетните системи С-400, придобити от Русия. Това обяви в сряда на брифинг за журналисти в Пентагона американският министър на отбраната Марк Еспър.

Той беше попитан дали САЩ ще са готови да върнат Турция на проекта за производство на самолети F-35, ако тя откаже да използва системата за ПВО С-400. - Не. Не според моите идеи - отговори Еспър.

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Ако САЩ продължава така, Турция ще размисли и за договора си за 100 самолета Boeing

"Говорих за това много ясно, публично и насаме в контакти с моите турски колеги: или F-35, или S-400. Не и двете [тези оръжейни системи]. Не можете да го сложите в гаража, и разгърнете още един [за целите на кандидатстване]. Или единия, или другия ", обясни военният министър на САЩ.

В същото време той призна, че с пълното отхвърляне на Анкара от системата за противовъздушна отбрана С-400, Вашингтон може да проучи въпроса за завръщането на Турция към производствената програма на F-35. "Повтарям: те [турските власти] ще трябва да се отърват от програмата С-400 и тогава ние [американските служители] можем да обмислим това", каза Еспър.

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за F-35

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за F-35

Причината е решението на Анкара да купи руската ПВО система С-400

Според него ситуацията около F-35 и С-400 в американско-турските отношения не се е променила. "Ние сме там, където сме. Съжаляваме. Както казах, Турция е дългогодишен партньор и съюзник и се надявам, че тя отново ще се движи в нашата посока и ще изпълни това, за което НАТО се съгласи преди много години: спрете да инвестирате. средства за руска технология, технология от съветско време. И те [турците] сякаш се движат в друга посока ", добави шефът на Пентагона.