Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че Турция „може да направи повече” в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), особено чрез затягане на границите си, за да спре притока на ресурси и чуждестранни бойци към терористичната организация, съобщава „Франс прес”.

"Турция заема ключова позиция в коалицията – тя участва с военновъздушни бази, както и с други приноси”, посочил Картър в Париж, където се срещна с военните министри на няколко страни, участващи в коалицията срещу ДАЕШ.

„Вярвам, че Турция може да направи повече, и затова този вид план за кампания, който обсъждах с другите министри... би много, много спечелил от по-голямо усилие от страна на Турция”, добавил той.

Той заяви, че приоритет за Турция, която е член на НАТО, бил да придобие по-голям контрол над своята „дълга и трудна граница” с Ирак и Сирия.

"Турската границата е място, където бойците на „Ислямска държава” минават необезпокоявано, извършват се логистика и доставки за „Ислямска държава””, коментирал още Аштън Картър.

„Точно както аз искам всички останали в коалицията да засилят и да направят повече... точно както американските военни правят повече, така ние бихме искали да видим също така Турция да направи повече”, изтъкна още той.