Турция улеснява чужденците да стават турски граждани чрез намаляване на финансовите и инвестиционните критерии, изисквани за гражданство. Това става с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Франс прес".

Чужденците сега трябва да имат само 500 хил. долара депозити в турски банки, докато досега трябваше да имат 3 млн. долара, а инвестициите, изисквани за предоставяне на гражданство, в основен капитал бяха намалени от 2 млн. долара до 500 хил. долара.

Междувременно отделни лица могат да получат гражданство, ако дават работа на 50 души, докато досега изискването беше за 100 души. Онези, които притежават собственост на стойност 250 хил. долара, могат да станат турски граждани, като досегашната необходима стойност беше 1 млн. долара.

Ердоган разкритикува Централната банка на Турция за високите лихви

Ердоган разкритикува Централната банка на Турция за високите лихви

Турският лидер обвини банката за лихвите и инфлацията

Указът е последният от поредицата, издадени Ердоган в това, с които се опитва да подкрепи закъсалата турска лира и икономиката, която се забави през второто тримесечие.

През миналата седмица турският държавен глава нареди да не се допускат договори за продажба, наемане и лизинг на имоти в или индексирани в чуждестранна валута.

Турската валута се срина спрямо американския долар през август след един от най-острите конфликти между Анкара и Вашингтон заради задържането на американски пастор в Турция.

Лирата загуби близо една четвърт от стойността си спрямо долара през август.

Но имаше опасения от страна на инвеститорите за вътрешната икономическа политика и продължаващото противопоставяне на Ердоган срещу високите лихвени проценти, въпреки че централната банка агресивно повиши основния лихвен процент през миналата седмица.

Ердоган нападна "дивите вълци" САЩ, зарича се да изостави долара

Ердоган нападна "дивите вълци" САЩ, зарича се да изостави долара

"Използването на долара само ни вреди"