Турция не застава заедно със или срещу която и да е държава относно Сирия и нейната политика в региона е различна от тази на Иран, Русия и САЩ. Това обяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от "Ройтерс".

Коментарите на Боздаг, който е и говорител на правителството, бяха в отговор на въпрос на журналист за по-ранно изказване на френския президент Еманюел Макрон, който посочи, че подкрепата на Турция за ракетните удари срещу Сирия е показала, че е "отделена" от Русия.

САЩ, Великобритания и Франция изстреляха повече от 100 ракети срещу Сирия в събота сутринта в "еднократен удар", обяви Пентагонът, оправдавайки атаката с доказателства, че сирийският президент Башар Асад е отговорен за атака с химически оръжия, при която е бил използван като минимум хлор.

Пентагона: Срещу Сирия са изстреляни 105 ракети
Обновена

Пентагона: Срещу Сирия са изстреляни 105 ракети

Атаките са намалили способността на Сирия да използва химическо оръжие

"Политиката на Турция относно Сирия не е да застава с или срещу която и да е страна. Няма промяна в политиката, която Турция провежда", изтъкна Боздаг пред журналисти в Катар.

"Ние нямаме единна политика със САЩ по въпроса с "Отрядите за народна защита", а позицията на Турция не се е променила. Ние също така сме против безусловната подкрепа за сирийския режим и сме в противоречие с Иран и Русия по този въпрос", коментира още той.

Въпреки че Турция си сътрудничи с Русия и Иран за прекратяване на част от насилието в Сирия, Анкара отдавна настоява, че президентът Башар Асад трябва да напусне властта и подкрепи бунтовниците, сражаващи се срещу него. Основните поддръжници на Асад са Москва и Техеран.

Турция също така е в обтегнати отношения с Вашингтон заради подкрепата на САЩ за "Отрядите на народна защита" на сирийските кюрди, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от повече от три десетилетия бунт срещу турската държава.

Турция подкрепи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция, посочвайки, този ход е изпратил послание до Асад.

Боздаг заяви, че Турция не се колебае да работи заедно с която и да е страна, която защитава "правилните принципи" относно Сирия.