Самолет, който трябваше да достави медицинско оборудване за Кипър от Китай, се отправи към Москва заради отказа на Турция да го пусне през въздушното си пространство. Това съобщи пред информационната агенция на Кипър, министърът на транспорта, съобщенията и благоустройството на островната държава Янис Карусос, цитиран от ТАСС.

Според него това решение, за полет към Москва, е взето поради факта, че самолетът няма достатъчно гориво, за да заобиколи турското въздушно пространство. "Пилотът промени маршрута и се отправя към московското летище, за да кацне и зарежда", допълва министърът.

Според Карусос полетът е организиран с участието на кипърското министерство на здравеопазването и посолството на Република Кипър в Китай за по-ефективна борба с разпространението на коронавируса. Пристигането на самолета на острова се очакваше в 20 часа.

Полетът трябваше да достави на Кипър защитни маски, покривала за обувки, хирургически рокли за еднократна употреба и друго защитно облекло с общо тегло 36 тона.

Карусос допълни, че сега кипърските власти ще прибегнат до дипломатически протест срещу действията на Анкара.

Източник на ТАСС в авиационните власти на Русия коментира, че това е товарен полет на руската авиокомпания Azur Air от Тиендзин до Ларнака. "Турция не го пусна, така че самолетът планира да кацне във Внуково за зареждане и след това да лети над България до Кипър", добави той.

Според авиационния портал Flightradar24.com този самолет вече успешно е кацнал на летище Внуково. Смолетът излита в 03:38 местно време от китайското летище Бинхай за Кипър. Той прави два кръга над Черно море и се отправя към московското летище Внуково, където каца в 14:02 по московско време.