Турция няма да иска разрешение от САЩ за получаване на нови системи С-400 от Русия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той добави, че Анкара планира да обсъди доставката на втората партида С-400 с Москва в края на януари.

"Нито една държава няма да определя нашите национални отбранителни мерки, те се основават само на нашите решения. Въпросът с първия батальон от С-400 е затворен, втората пратка е в процес на обсъждане. В края на месеца ще проведем разговори с Русия и ние ще обсъдим тези въпроси, наред с други", каза Ердоган пред репортери в Истанбул, съобщава Анадолската агенция.

Турция призовава за диалог със САЩ след санкциите заради С-400

Турция призовава за диалог със САЩ след санкциите заради С-400

След като Байдън се очаква да е по-твърд с Ердоган

Държавният глава на югоизточната ни съседка отбеляза още, че след като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, всички дискусии относно С-400 ще продължат с новата американска администрация.

"Не знам какво ще каже Байдън, но във всеки случай няма да искаме разрешение от никого", натърти турският президент.

През 2019 г. Турция получи първата пратка С-400 от Русия, която силно засегна турско-американските отношения. Вашингтон поиска от Анкара да се откаже от плановете си и вместо това да закупи американски системи "Пейтриът", като заяви, че ще забави или дори ще отмени доставките на изтребители F-35 за Турция и ще наложи санкции в съответствие със Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA).

Вашингтон подчертава, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО и представляват риск за сигурността.

Както Анкара, така и Москва отхвърлиха обвиненията и продължиха преговорите за допълнителна партида от системите за противовъздушна отбрана.

САЩ и Турция разговарят за сформиране на група за С-400 и санкциите

САЩ и Турция разговарят за сформиране на група за С-400 и санкциите

Вашингтон наложи санкции на Турция по-рано този месец заради придобиването на С-400